1 PROCENT ZA 1 UŚMIECH MIŁOSZA

Miłosz, uczeń suwalskiej „czwórki” ma 11 lat, ale już wie, co znaczy ból i cierpienie. W czerwcu 2014 roku wykryto u niego nowotwór złośliwy kości udowej lewej. Diagnoza zburzyła całe jego życie.
Dotychczas Miłosz był wesołym i pełnym zainteresowań dzieckiem. Wraz z chorobą zmienił się jego dziecięcy świat. Zamiast zabawy – chemioterapia i powikłania po niej, pożegnanie z włosami, bolesne zabiegi. W październiku przyszedł najgorszy moment - amputacja nogi. Klinika Chirurgii Onkologicznej Dzieci i Młodzieży Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie stała się drugim domem chłopca. Przed nim jeszcze długotrwałe leczenie, rehabilitacja i nauka chodzenia na protezie. Mimo chwil załamania i walki z emocjami dzielnie walczy z chorobą.
Miłosz marzy o protezie, dzięki której będzie mógł stanąć na dwóch nogach, wrócić do szkoły, grać w piłkę z kolegami i żyć jak wszystkie nastolatki.
Leczenie chłopca jest bardzo kosztowne. Jego mama musiała zrezygnować z pracy, aby opiekować się nim. Sytuacja materialna rodziny jest bardzo trudna, a koszt zakupu protezy nie do udźwignięcia.
Musimy pomóc Miłoszowi w spełnieniu jego marzenia. On na to zasługuje. Podarujmy mu, ile kto może. Nagrodą będzie jego uśmiech, kiedy postawi pierwszy krok na swojej nowej „nodze”.

1 proc