BIERZMY Z NICH PRZYKŁAD

bierzmy z nich przykład

Akcja zbierania karmy dla bezdomnych psów i kotów przez dzieciaki z suwalskiego Przedszkola nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi zakończyła się wielkim sukcesem. Przedszkolaki są dumne, że dzięki ich pomocy wiele miseczek bezdomnych zwierząt nie będzie pustych. Zgromadzone zapasy pomogą zwierzakom przetrwać zimę.

Na zakończenie akcji maluchy odwiedziły panie Maria Sienkiewicz szefowa Fundacji "Promyk" i Katarzyna Walijewska z Fundacji „Zwierzęta ...Niczyje”. Podczas spotkania z wielkim zainteresowaniem dzieci słuchały o potrzebach zwierząt, zwłaszcza tych porzuconych, które jak ich domowe pupile, odczuwają głód i cierpienie, ale także radość i szczęście.

- Jest to dobra metoda rozwijania u dzieci wrażliwości i empatii. Rozbudzania chęci niesienia pomocy słabym i bezbronnym istotom. Nigdy za dużo takich działań wśród dzieci , bo dobrego przykładu z góry czyli od dorosłych nie mają – zgodnie i ze smutkiem twierdzą panie Maria i Kasia.
Wiedzą, co mówią, bo pomagają porzuconym, głodnym i nierzadko maltretowanym zwierzętom, które na co dzień walczą o swoją porcję jedzenia i ciepły kąt.