Maluchy na pomoc kotkom

Dzieci z suwalskiego Przedszkola nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi ruszyły na pomoc bezdomnym kotom, dla których mroźna zima jest czasem wyjątkowo trudnym. Zebrały  karmę i przekazały Fundacji Promyk,  której wolontariusze   opiekują się bezpańskimi futrzakami.  Dzieci nie tylko gromadziły karmę, ale też uczestniczyły w zajęciach, gdzie uczyły  się jak  wspierać istoty słabsze i niezaradne.

- Na buziakach widać było radość i satysfakcję.  Były bardzo dumne, że pomagają bezdomnym kotkom – opowiada  Maria Sienkiewicz, szefowa Fundacji Promyk, która spotkała się z maluchami z „ósemki” i odebrała dary ich wrażliwych serduszek.

Każdego roku przybywa   zwierzaków zagubionych i porzuconych przez właścicieli, które błąkają się szukając schronienia. Niewiele znajduje nowy dom, czy trafia do schronisk. Większość żyje dziko. Kotom najtrudniej przetrwać zimę. Na szczęście są wspaniali ludzie, którzy niosą  im pomoc. Otworzą piwniczne okno, nakarmią.  Wiąże się to z niemałymi kosztami, bo jedzenie dla kotów  jest drogie.

- Toteż bardzo cenimy takie społeczne akcje. Pięknie dziękujemy maluchom z Przedszkola nr 8 i ich opiekunkom. - Niesienie pomocy zwierzętom jest niezwykle szlachetnym zajęciem – podkreśla pani Maria.