NIE ZWLEKALI Z POMOCĄ

Podczas wtorkowej akcji pozyskiwania potencjalnych dawców komórek macierzystych zapisano około 200 nowych kandydatów. Dołączyli oni do ponad trzech tysięcy zarejestrowanych już w bazie Ośrodku Dawców Szpiku Fundacji DKMS mieszkańców Suwałk i okolicznych miejscowości.
- Trzydzieści osób zostało już dawcami komórek - informuje Maria Sienkiewicz, szefowa Fundacji PROMYK, współorganizatora akcji. - Cieszę się, że coraz więcej, zwłaszcza młodych ludzi, ma świadomość, że ich komórki macierzyste dają ciężko chorym, zwłaszcza na nowotwory krwi, nadzieję na nowe życie. Spotykając się z młodzieżą w szkołach widzę bardzo duże zainteresowanie, słyszę wiele entuzjazmu i deklaracji. Jednak muszę ze smutkiem stwierdzić, że nie przekłada się to na ilość osób, które potem rejestrują się jako potencjalni dawcy. Myślę, że ludzie wciąż nie są jeszcze do końca przekonani, że ratując życie innym sami nie ponoszą uszczerbku na zdrowiu. Boją się bólu, boją się czegoś, czego nie znają. Jestem przekonana, że z roku na rok, dzięki naszym akcjom, będzie ich coraz więcej. Bo potrzeby są ogromne.
❤️❤️ Fundacja Promyk pięknie dziękuje osobom, które wzięły udział w tegorocznej akcji życząc, aby już jako potencjalni dawcy, mogli uratować gasnące życie swoim genetycznym bliźniakom. To wielkie wyróżnienie i zaszczyt.
Wielkie słowa uznania kieruje w stronę władz suwalskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, która już tradycyjnie otwiera drzwi dla tej wspaniałej akcji.