Podzielcie się odrobiną siebie z tymi, których gasi choroba

1920597_777985852269642_6997015025945867186_n

Przyjdźcie i sprawdźcie. Może właśnie ktoś z was będziecie „genetycznym bliźniakiem” umierających na białaczkę i inne nieuleczalne choroby. Może dopisze im szczęście właśnie tutaj, w naszym mieście.  W Suwałkach i okolicy zarejestrowało się już ponad trzy tysiące kandydatów na dawców, a 22 zostało już dawcami ofiarowując komuś drugie życie.

Spotkajmy się 26 lutego w godz. od 10.00 do 16.00 w budynku  I Liceum Ogólnokształcącego przy ul. Mickiewicza 3 w Suwałkach.

Udział w tej szlachetnej akcji będzie hołdem złożonym młodemu images4nde93hrsuwalczaninowi Danielowi Piaseckiemu, któremu nie zdążyliśmy pomóc.

To nie boli i nie zagraża zdrowiu

• Dawcą może zostać ogólnie zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, który prmms_20161019_175318zejdzie   wstępny wywiad medyczny i wypełni formularz z danymi osobowymi. Zostanie mu   pobrany wymaz z błony śluzowej   wewnętrznej strony policzka do badania   antygenów zgodności tkankowej. I to wszystko. Procedura trwa około 20 minut.
  • Po przebadaniu materiału genetycznego i wprowadzeniu danych do bazy kandydatów na potencjalnych dawców komórek macierzystych. Każdy dawca otrzymuje potwierdzenie rejestracji oraz kartę dawcy. Cały proces rejestracji trwa 3-4 miesiące.
  •  Faktycznym dawcą zostaje się wówczas, gdy dochodzi do pobrania komórek macierzystych i wszczepienia ich choremu na nowotwór krwi, który ma takie same cechy tkankowe.
  • Panuje powszechne przekonanie, że szpik pobierany jest z rdzenia kręgowego poprzez nakłucie kręgosłupa, co może nieść poważne komplikacje z kalectwem włącznie. Ludzie czują lęk przed taką ingerencją. To błędne myślenie. Komórki krwiotwórcze pobiera się na dwa sposoby, zależnie od stanu choroby i życzenia dawcy. Poprzez pobranie komórek z krwi obwodowej lub pobranie szpiku kostnego z talerza kości biodrowej.
  • W pierwszym przypadku dawca przez kilka dni otrzymuje lek zwiększający liczbę komórek krwiotwórczych krążących w krwi obwodowej. Komórki z krwi pobierane są trakcie procedury zwanej aferezą. Polega to na założeniu igieł do żył w dołach łokciowych. Z krwi płynącej z jednej żyły, w separatorze komórkowym, oddzielane są komórki krwiotwórcze, a pozbawiona ich krew wraca do dawcy przez igłę umieszczoną w drugiej żyle. Drugą metodę stosuje się coraz rzadziej, aktualnie tylko w 20 procentach przypadków. Wymaga ona 2-3 dniowego pobytu w szpitalu. Pobranie komórek odbywa się na sali operacyjnej w znieczuleniu ogólnym. Pobiera się od 500 do 1500 ml szpiku, a ubytek ten w ciągu kilku dni ulega odnowieniu.