“PROMYK” W 2015 ROKU

Działania fundacji w minionym roku były  podobne jak w poprzednich, bowiem naszym celem jest pomaganie, wspieranie, uwrażliwianie

Docieraliśmy z pomocą żywnościową do osób ubogich

BAANK

Pobraliśmy z Banku Żywności i wydaliśmy około 2 ton   produktów,  głównie  konserwy mięsne, oleje, kasze, sery, mleko, soki. Ze wsparcia  korzystało około 100 podopiecznych fundacji. Były to rodziny wielodzietne, samotne matki z dziećmi, chorzy i niepełnosprawni.

Z powodu problemów magazynowych suwalski oddział Banku Żywności nie funkcjonował przez większą część roku, stąd pomoc żywnościowa była ograniczona.

Wolontariusze fundacji dwukrotnie, przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy, brali udział w ogólnopolskich zbiórkach żywności w sklepach. Dzięki temu kolejne partie jedzenia w formie świątecznych paczek trafiły do potrzebujących.

Uczestniczyliśmy w jesiennej akcji zbierania żywności z przeznaczeniem dla dzieci, organizowanej przez markę Danon.

Organizowaliśmy zbiórki publiczne na pomoc w kontynuacji  leczenia, rehabilitacji czy zakupie sprzętu

Zebraliśmy pieniądze na  zakup protezy nogi dla Miłosza, który stracił ją z powodu choroby nowotworowej. Wspomogliśmy kwestą  niepełnosprawną i wymagającą leczenia oraz rehabilitacji Paulinę.

Paula kwesta.jpg2

Popularyzowaliśmy ideę dawstwa komórek macierzystych i krwi

Zorganizowaliśmy akcję pozyskiwania dawców  komórek macierzystych dla chorych na białaczkę, zapoczątkowaną  przez Fundację DKMS Polska. Do rejestru potencjalnych dawców trafiło 180 osób. Akcję poprzedziły pogadanki w szkołach.

krew1

Tradycyjnie już nasi wolontariusze w czasie świąt zapukali do wielu domów ludzi samotnych.

Chętnie spędzili z nimi swój wolny czas wypełniając pustkę, która w takich dniach jest wyjątkowo przykra.

Pomagaliśmy w rozwiązywaniu problemów i radzeniu w trudnych życiowych sprawach

Do fundacji przychodzą ludzie z różnymi trudnymi dla nich sprawami. Wielu ludzi nie potrafiło się znaleźć w nowej złożonej  rzeczywistości.  Proste dla młodych i sprawnych problemy,  często są nie do pokonania  dla naszych podopiecznych. Mamy dla nich czas, wysłuchujemy. Jeżeli potrafimy pomagamy, podpowiadamy możliwości rozwiązania.  Kiedy sprawy wymagają pomocy specjalisty pomagamy w docieraniu do właściwych drzwi.

drzwi

Nie byliśmy obojętni na los zwierząt

Prowadzimy działalność edukacyjną mającą na celu poprawę sposobu traktowania zwierząt. Reagujemy w sytuacjach, kiedy dzieje im się krzywda. Opiekujemy się bezdomnymi zwierzętami, szukamy im domów. Współpracujemy z Fundacją „Zwierzęta niczyje”.

pies

Wspieraliśmy w potrzebie

Często byliśmy „ostatnią deską ratunku.” Wiele osób zgłaszało się do nas po niewielką pomoc finansową w sytuacjach kryzysowych. Były to pieniądze na zakup leków, środków opatrunkowych i higienicznych, biletów na przejazd do lekarza specjalisty itp.

Nasze fundusze są skromne. Pochodzą z 1% podatku oraz wpłat ludzi dobrego serca. Udzielając wsparcia wnikliwie przyglądamy się, czy jest ono istotnie potrzebne.

Nie udzielaliśmy  wsparcia  finansowego  na poprawę sytuacji bytowej. Taką  pomoc organizowaliśmy apelując o konkretne, niezbędne do życia przedmioty: meble,  pralkę, wózek dla dziecka, wyprawkę dla niemowlęcia czy odzież.

łóżko

ŚWIĘTA,   ŚWIĘTA

stroik1

NAJPIĘKNIEJSZE ŚWIĄTECZNE I NOWOROCZNE ŻYCZENIA

Niech czas Świąt Bożego Narodzenia
będzie pełen atmosfery radości,
wytchnienia i zatrzymania
od codziennego pędu.
Życzymy, by Św.Mikołaj
przyniósł Wam i nam wszystkim
najpiękniejszy prezent - dużo miłości!
Życzymy wszystkim Dzieciom
i ich Rodzicom wszystkiego najlepszego.
Wesołych Świąt !

stroik

Naszym darczyńcom, dziękując serdecznie za dotychczasową współpracę, pragniemy złożyć życzenia ciepłych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia  oraz samych sukcesów w nadchodzącym Nowym 2016 Roku

pralka 2