ŻYCIE DLA BLIŹNIAKA

Może to właśnie ty jesteś czyimś bliźniakiem genetycznym, który uratuje gasnące życie. Na świecie co kilka minut ktoś umiera na nieuleczlne choroby, zwłaszcza krwi, w których jedynym lekiem są komórki macierzyste. Terapia z ich zastosowaniem określana jest medycyną XXI wieku.

Dzisiaj jesteś zdrowy, cieszysz się życiem i myślisz, że zawsze tak będzie. Jednak choroba może przyjść niespodziewanie. Może dotknąć każdego. Dziecko, młodą osobę, ojca, matkę…
Walka ze straszliwą chorobą to ból, cierpienie, bezradność, ale i nadzieja. Nadzieja pokładana w przeszczepie komórek macierzystych, kiedy inne metody zawiodą. Wiara, że znajdzie się ktoś o wielkim sercu, bliźniak genetyczny, który podaruje cząstkę siebie.

29 października w godz. 12.00 - 17.00 w Suwałkach w PWSZ i Oleckim Starostwie Powiatowym będzie można wpisać się do rejestru dawców komórek macierzystych.

-To nie boli i nic nie kosztuje, a możesz uratować czyjeś gasnące życie. Przyjdź i sprawdź czy możesz zostać dawcą – zachęca Maria Sienkiewicz, szefowa Fundacji Promyk. - Jednak zanim podejmiesz decyzję zastanów się, czy w sytuacji gdy nieznana osoba będzie czekała na cenny dar, ty wycofasz się odbierając nadzieję.
Potencjalnym dawcą komórek macierzystych może zostać ogólnie zdrowa osoba w wieku 18 -55 lat, która przejdzie   wstępny wywiad medyczny i wypełni formularz z danymi osobowymi. Pobrany materiał poprzez wymaz z jamy ustnej zostanie przekazany do badania   antygenów zgodności tkankowej.   Procedura zajmuje około 20 minut. Po przebadaniu materiału genetycznego i wprowadzeniu danych do bazy kandydatów przyszły dawca otrzymuje potwierdzenie rejestracji oraz kartę dawcy. Cały proces rejestracji trwa 3-4 miesiące.  Faktycznym dawcą zostaje się wtedy, gdy komórki  macierzyste zostaną pobrane  i wszczepione choremu genetycznemu bliźniakowi.
Więcej informacji można znaleźć na stronie Fundacji Promyk www.fundacjapromyk.pl oraz www.dkms.pl