POMÓŻ POGORZELCOM

20160511_115304Pilnie potrzebują pomocy  pogorzelcy z Bakaniuka w gminie Raczki. Henryk Ołów i jego  dwaj synowie stracili dom w wyniku pożaru. W kilkadziesiąt minut dorobek życia poszedł z dymem. Zostały osmalone ściany i gruzowisko.

Do zdarzenia doszło 11 maja 2016 r. Pożar strawił budynek mieszkalny oraz znajdujące się w nim sprzęty i przedmioty niezbędne do życia. To, czego nie zniszczył ogień, zalała woda. pożarBudynek nadaje się tylko do wyburzenia.  Poszkodowany ojciec, samotnie wychowujący czternastoletnich bliźniaków, musi zaczynać od zera.  Przerasta to jednak jego możliwości. Tym bardziej, że to drugi pożar w  gospodarstwie Ołowiów. W sierpniu 2009 r. ogień strawił stodołę i całe zbiory, ale oszczędził  dom. Tym razem rodzina nie miała tyle szczęścia.

Pogorzelcy sami nie poradzą sobie z odbudową domu i proszą o wsparcie. Obecnie korzystają z pomocy sąsiadów, którzy przygarnęli ich pod swój dach. Do pomocy ruszyła lokalna społeczność oraz Urząd Gminy w Raczkach. Wspiera ich suwalska Fundacja Promyk. Potrzebne są pieniądze i materiały budowlane.

0_0_0_313016950

Takie zdarzenie losowe może dotknąć każdego. Nagle może się okazać, że nie mamy gdzie mieszkać i straciliśmy cały dobytek. Jedyne, co pozostało to rozpacz i bezradność. Połączmy się więc we wspólnej trosce, aby przywrócić panu Henrykowi i jego synom warunki do życia, pracy, nauki.

Pomoc finansową można przekazać na wyodrębniony rachunek bankowy w Banku Spółdzielczym w Rutce Tartak Oddział w Raczkach na numer konta:

50 9367 0007 0030 0300 0198 0218   z dopiskiem:  Pomoc dla pogorzelców

Wpłat można dokonywać przelewem lub przekazem pocztowym.

Osoby, które chciałyby służyć pomocą rzeczową prosimy o kontakt z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Raczkach przy ul. Nowe Osiedle 2 (od poniedziałku do piątku w godz. 7.30 do 15.30.) tel. 87/ 568-50-46.